СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА: „Адела Пеева: 50 години творческа дейност“

Времетраене: 56 мин

Сценарий : Адела Пеева

Режисьори: Адела Пеева, Антоний Дончев

Оператор: Жоро Неделков

Актьори: Валентин Танев, Захари Бахаров, Иван Юруков

Композитор: Борис Карадимчев

Продуцент: АДЕЛА МЕДИЯ

Документалният филм „Кметът” е разказ за живота и делата на инж. Иван Иванов, най-дълго управлявалия и най успешния кмет на София през ХХ век. Той е начело на столицата цели десет години, три месеца и 15 дни. Осъден от Народния съд на смърт и впоследствие на доживотен затвор като „германски агент” и за „провеждането на профашистка политика”, той е следен, още докато е бил кмет, заради съмнението, че поддържа комунистите.

60 мин.

Режисьор – Адела Пеева

Сценарий – Адела Пеева, Люсиена Крумова

Оператор – Емил Топузов

Продуцент – Адела Пеева

Мълчание с достойнство“ е документален филм за живота и творчеството на известните български кинорежисьори, семейството Ирина Акташева и Христо Писков. Това е разказ за емблематичните им филми и за онези, чиято реализация бе спряна, за критериите, според които по времето на комунизма един филм е бил класифициран като „твърде опасен“, за механизмите на цензура, за упоритостта и творческото им

Филмът разкрива неизвестни детайли от историята на българското кино и взаимоотношенията между политическия елит и интелигенцията по онова време

Времетраене: 66 мин

Сценарий : Адела Пеева

Режисьор: Адела Пеева

Оператор: Жоро Неделков

Композитор: Фатос Керими

Продуцент: АДЕЛА МЕДИЯ

Това е история за любов и раздяла, която се случва в сюрреалистичната действителност на комунистическа Албания от 60-те години на XX век. През очите на оцелелите „Развод по албански” говори за съдбата на хилядите семейства със смесени бракове, които са били насилствено разделени от тоталитарния режим на Енвер Ходжа, най-дълго управлявалия диктатор в Европа през XX век. Филмът разказва за три от тези семейства и за служителите на режима, и агентите от тайните служби, причинили техните страдания.

Филмът е номиниран от Европейската Филмова Академия за най-добър документален филм на 2007 година – наградата „Prix ARTE“, и е носител на множество национални и международни награди. Участвал е в над 30 международни филмови фестивала в Европа, Азия и Америка.

Времетраене: 60 мин

Сценарий: Адела Пеева

Режисьор: Адела Пеева

Оператори: Калоян Божилов, Димитър Скобелев

Актьор: Иван Юруков

Продуцент: АДЕЛА МЕДИЯ

Разказ за летеца Димитър Списаревски, който през Втората световна война се блъска със самолета си в американски бомбардировач и загива като герой. Филмът е своеобразен паноптикум на различни групи от днешното ни общество, които по свой – понякога смешен и абсурден, но друг път драматичен и фанатичен начин отстояват правото си на собствено виждане и тълкуване на героя, правото да си го присвояват и да се идентифицират с него.

Времетраене: 70 мин

Сценарий : Адела Пеева

Режисьор: Адела Пеева

Оператор: Жоро Неделков

Продуцент: АДЕЛА МЕДИЯ

Смешен, драматичен и трагикомичен разказ за търсенето на истината за една песен. Едно вълнуващо пътуване из Турция, Гърция, Македония, Албания, Босна, Сърбия и България, навсякъде, където хората пеят тази песен, която е веднъж любовна, друг път религиозна и дори песен, подклаждаща боен дух.

Чия е тази песен?“ е филм, разказващ с чувство за хумор за някои типични Балкански черти, като например припознаването на всичко хубаво като свое и отричане на правото на другите да притежават същите качества.

Филмът е номиниран от Европейската Филмова Академия за най-добър документален филм на 2003 година – наградата „Prix ARTE“, и е носител на 18 национални и международни награди. Участвал е в над 50 международни филмови фестивала в Европа, Азия и Америка, и е излъчен по телевизията в 11 европейски държави, както и в Индия, Тайван и Южна Корея.