Яна Борисова

Яна Борисова е писател, драматург и сценарист. Пише пиеси, книги, разкази и филмови сценарии. Води курсове по творческо писане. Автор е на над петнайсет драматургични произведения за театър. Сред най-известните й текстове са Малка пиеса за детска стая, Приятнострашно, Хората от Оз, За теб, Господин Нощ, На живо, както и романът Чудна лятна нощ . Има редица номинации за наградите Икар и Аскеер, последната от които е номинация Икар 2021 г. за новата й пиеса Морето след теб. Носител е на награди Икар (2008, 2010, 2014), награда Аскеер (2010), Наградата на независимата критика, Награда за камерна пиеса, наградата Златно перо, наградата Нова европейска драма и др. Текстовете ѝ са поставени и издадени в България, Белгия, Франция, Сърбия, Русия, Аржентина, САЩ, Италия и Германия.
Яна Борисова работи и като консултант по диалозите, редактор, драматург и script doctor на кино и телевизионни сценарии.
В последните години работи и като културен мениджър и консултант в множество проекти, представления и арт акции, съвместно с едни от най-известните и активно работещи артисти в България и Европа.

Profile details