Съпътстваща програма за прехода в България

режисьор: Найо Тицин, година: 1997 г., времетраене: 54 минути

Съвместен проект на репортерския екип на БНТ заснел революционните събития от 10 януари 1997 г. с безпрецедентния щурм на Българското народно събрание и последвалата оставка на правителството на БСП. Свидетелски разказ конструиран само върху документални кадри, интервюта и репортажи.

режисьор: Никола Ковачев, година: 1991 г., времетраене: 60 минути

Филмът представя историческа хроника на промените през 1989 г., които поставят България на нов път на развитие.

режисьор: Пламен Герасимов, година:  2003 г., времетраене: 48 минути

Известната журналистка Елена Йончева разказва от първо лице за една от най-мистериозните и милитаризирани държави в света, там, където „преход“ така и не се случи.

режисьор: Иглика Трифонова, година: 1992 г., времетраене: 33 минути

Един от първите документални филми на известната режисьорка Иглика Трифонова, вълнуващ разказ за една отминала епоха, постигнал международна известност.

режисьор: Поля Станчева, година: 2020 г.

Филмът е втората част от документалната поредица на Поля Станчева за историята на радиото, който разказва за регионалните станции на национално радио. Докато работи по него тя се натъква на любопитни факти – един от тях – Радио Скопие е функционирало като регионална радиостанция преди края на Втората световна война. Негов директор е интелектуалецът Димитър Гюзелов, който със живота си заплаща за българската реч, звучала по Радио Скопие.

режисьор: Поля Станчева, година: 2016 г.

Филмът е посветен на годишнина на Българското национално радио и е реализиран в копродукция с БНТ. Автор е журналистката Поля Станчева, която в периода 2001-2007 г. е генерален директор на общественото радио. В документалната лента звучат гласове на исторически личности и записи на важни събития, съхранени в Златния фонд на радиото.

режисьор: Андрей Паунов, година: 2007 г., времетраене: 100 минути

Филм за Белене и неговите жители, които са изправени пред необичайно пътешествие. Огромни полуръждясали кранове, чуждестранни инвеститори, танци на мажоретки и логото на бъдещата атомна електроцентрала върху сгради и чинии са в очакване на светлото ядрено бъдеще. Единствено комарите край Дунав притесняват гражданите на Белене. А един остров пази тайни за минало, което никой не иска да си спомня. И хвърля сянка върху града, също както и облаците от комари, спускащи се над жителите му.

режисьори: Борис Мисирков и Георги Богданов, година: 2019 г., времетраене: 90 минути

Филмът е правен 5 години в 5 държави и поглежда към миналото и настоящето в Русия, България, Румъния,бивша Югославия, Германия. В творбата става дума за големи монументални проекти преди промените, касаещи такива като НДК, Дом на народа в Румъния (сега парламент), университетът „Ломоносов“ в Москва, Дворец на федерациите в бивша Югославия, събореният вече Дворец на републиката в Берлин.

режисьор: Атанас Киряков, година: 2013, времетраене: 50 минути

За хората от бившите тоталитарни източноевропейски страни свободата е съдба. Нейната липса става инструмент за манипулация в ръцете на бившата Държавна сигурност и златен трезор за наследниците й днес. Какво е зловещото наследство на тези режими? Ще успеят ли тези страни да се интегрират напълно в Европа след тежките травми, нанесени от системата?

режисьор: Атанас Киряков, година: 2011 г., времетраене: 110 минути

Разказ за най-продължителната въоръжена съпротива срещу комунистическо управление в целия Източен блок – тази в България и за съдбата на участниците в него – горяните. Авторът е събрал безценни разкази на оцелели участници в Горянското движение в най-важните райони в страната – Кюстендилско, Пиринския край, Средногорието, Русенско и Сливен.